وقتی پای باطری لپتاپ (و کلیه باطری های لیتیوم) به میان میاد، همیشه مفهومی تحت عنوان battery cycle count
هم مورد بررسی قرار می گیره. هر باطری لیتیومی یک طول عمر مشخصی داره، به این معنی که یک باطری می تونه (مثلا) 1000 مرتبه کاملا پر و خالی بشه و بعد از اون دیگه شارژ رو نگه نمی داره. پس قبل از هر چیزی باید مطمین شد که باطری لپتاپموم (یا موبایل و ..) طول عمرش رو رد نکرده باشه. در صورتی که این اتفاق افتاده، خب طبیعتا نیاز به تعویض باطری هست.
نمونه مشابه سوالی که مطرح کردید رو بنده در وب سایت رسمی دل مشاهده کردم که خالی از لطف نیست که احتمالاتی رو که همچین مواقع باید بهش پرداخت رو براتون بگم:
- از چه شارژری (آداپتور) استفاده میکنید؟ شارژ اصلی لپتاپتون هست؟ چرا که شارژر ها ثانویه (تعوض شده) در صورت اختلاف آمپر و ولتاژی که دارن می تونن آسیب زننده باشن.
- زمانی که شارژر رو به لپتاپ متصل می کنید، به صورت محکم این اتصال اتفاق میوفته یا با تکان های جزئی امکان قطع-و-وصل شدن اتصال وجود داره؟ این هم یکی دیگر از مواردی هست که به شدت آسیب زننده هست.
- اون 75%ی رو که شارژ میگیره، واقعی هستش؟ هدف اینه که بفهمیم که بخشی از سلول های باطری شارژ رو نگهداری نمی کنند یا کلا باطری دچار مشکل شده و اون عددی که نشون میده نامتبر هست؟
- پدیدهی حافظهی باتری
Battery Memory Effect
وجود داره؟ باور غلطی که در ذهن بعضی از افراد وجود داره این هست که فکر می کنند باید شارژ مجدد باطری زمانی اتفاق بیوفته که شارژ فعلی باطری کاملا تخلیه شده. خب این اشتباهه، چرا که رسیدن شارژ باطری به 0 در واقع یک شوک رو به باطری وارد می کنه و خیلی بهتر هست که قبل از 25% شارژ باطری، اون رو ری-شارژ کنیم.
شایان ذکر هست که مفهومی هم وجود داره تحت عنوان کالیبره کردن باتری لپتاپ که خب در مورد شما شاید خیلی صدق نکنه ولی شاید بخواید بیشتر در موردش بدونید: (برگرفته از دیجی کالا )
برخی از لپتاپها به ابزارهایی برای کالیبره کردن مجدد سنسور باتری مجهز هستند که البته کاری بیشتر از انجام دادن یک دشارژ و شارژ کامل انجام نمیدهند. برای کالیبره کردن سنسور باتری بهتر است حدودا پس از هر ۳۰ چرخهی شارژ یک بار باتری لپتاپ را بدون وقفه بهطور کامل دشارژ کرده و سپس آن را بدون وقفه بهطور کامل شارژ کنید.
توجه داشته باشید که یک چرخهی شارژ کامل به معنی استفاده از کل (۱۰۰٪) ظرفیت باتری است ولی لزوما این اتفاق نباید یکجا صورت پذیرد. برای مثال ممکن است امروز نیمی از ظرفیت باتری را استفاده کرده و سپس آن را دوباره کاملا شارژ کنید و فردا همین کار را مجددا انجام دهید. مجموع این دو روز یک چرخهی شارژ محسوب میشود. در نتیجه بسته به نحوهی استفادهی شما تکمیل شدن یک چرخهی کامل شارژ ممکن است چند روز به طول انجامد. باتریهای لیتیومی تعداد محدودی (معمولا بین ۲۰۰ تا ۳۰۰) چرخهی شارژ دارند و ظرفیت آنها بهمرور کاهش مییابد.
که برای یادگرفتن صحیح ترین روش انجام کالیبره کردن باطری می تونید به لینکی که در بالا از دیجی کالا گذاشتم مراجعه کنید.