خداوند متعال در قرآن کریم درمورد پاداش قرض دادن و صدقه دادن برای رضای خدا، یک حکم (پاداش) وضع کرده است. و آن این است که خداوند به مال و ثروت قرض دهنده یا صدقه دهنده برکت می دهد و بر آن می افزاید:
ان المتصدقین و المتصدقات و اقرضوا الله قرضا حسنا یضاعف لهم: همانا صدقه دهندگان مرد و زن و کسانی که به خدا قرضی نیکو می دهند، خدا چند برابر به آنها پاداش می دهد. (حدید:۱۸)
اما در حدیثی از پیامبر میزان پاداش هریک مشخص شده است:
پاداش صدقه ۱۰ برابر، پاداش قرض ۱۸ برابر، پاداش پیوند و ارتباط برادران دینی ۲۰ برابر، و پاداش صله ی رحم و پیوند با خویشان ۲۴ برابر می باشد. (کافی، ج۴، ص ۱۰)
بنابر این روایت، دیده می شود که پاداش قرض دهنده ۸ امتیاز بیشتر از پاداش صدقه دهنده است.
همچنین خداوند پاداش قرض دهنده را آمرزش گناهان او نیز قرار داده است:
و اقرضتم الله قرضا حسنا لاکفرن عنکم سییاتکم: و به خدا وامی نیکو دهید ، حتما گناهان شما را می آمرزد. (ماده:۱۲)
البته نباید غافل شد که قرض یا انفاق یا صدقه ای اعتبار دارد که تنها و تنها برای رضای خدا باشد . فرد نیکوکار باید این معامله را معامله با خدا بداند. و پاداش خود را با منت و آزار باطل نکند:
یا ایها الذین آمنوا لا تبطلوا صدقاتکم بالمن و الاذی: ای کسانی که ایمان آورده اید صدقات خود را با منت و آآزار باطل نکنید.(بقره:۲۶۴)
نکته ی ظریف، آن که صدقه همیشه انفاق از مال نیست، چه بسا گذشتن از گناهان دیگران یا زدودن غم از دل بنده ای یا وساطت و ضمانت با آبروی خود برای حل مشکل دیگران یا هر امر خیر دیگری مثل وساطت در آشتی دادن دو نفر یا برقراری صله ی رحم و ... نیز از برترین صدقات باشد.