زیر مجموعه ها
لباس مومن و کافر
licenseحکم شباهت پوشش با لباس کفار چیست؟
فقهای اسلامیكی ازكارهایی كه كفار و دشمنان امت اسلامی سعی در ترویج آن در بین مسلمانان دارند، تشبه مسلمین به كفار است. گویا آنها دریافته اند كه یكی از راههای تهاجم فرهنگی و تغییر فرهنگ مسلمانان به ویژه جوانان مسلمان، تشبه آنها به كفار است.
تشبه به كفار، شكل های گوناگونی دارد، که در این جا به سه دسته آن پرداخته می شود:
۱- تشبه به كفار در پوشش
بدین معنی كه مسلمانان در لباس، كفش، كلاه، انگشتر، گردن بند و سایر پوشیدنی ها، خود را شبیه كافران سازند؛ همانند پوشیدن كراوات، پاپیون و لباس هایی با مدل ها و تصاویر مخصوص به كفار كه شعار و مروج فرهنگ آنان است. در روایات، تشبه به كفار در خصوص پوشش مورد توجه قرار گرفته و مؤمنان از آن نهی شده اند.
حضرت علی(ع) می فرماید: كم می شود كسی خود را شبیه قومی سازد و اندك اندك از آنها نشود.[۱]
امام صادق(ع) فرمود: خداوند به پیامبری از پیامبرانش وحی فرمود: به مؤمنان بگو كه لباس دشمنان مرا نپوشید. راه های دشمنان مرا نپیمایید وگرنه در زمره دشمنان من به شمار خواهید رفت.[۲]
۲- تشبه به كفار در آرایش
بدین معنی كه مسلمانان در آرایش سر، صورت و سایر مواضع آرایشی، خود را شبیه كافران سازند؛ همانند مدل های آرایش سر و صورت برخی افراد كه امروزه كم و بیش در جامعه مشاهده می شود. در این باره نیز روایات، مؤمنان را از تشبه به كفار بر حذر داشته اند.
خدای متعال به نبی ای امر می کند که به مومنان بگو: هم شكل دشمنان من نشوید.[۳]
پیامبر (ص) می فرمایند: سبیل های خود را كوتاه و ریش های خود را بلند نگه دارید و خود را شبیه یهود مگردانید.[۴]
۳- تشبه به كفار در آداب و رسوم
منظور از آن، همانند شدن با كفار در آداب و رسومی است كه از ویژگی و شعارهای آنان به شمار می رود و اكنون در جامعه نمونه هایی از آن به چشم می خورد، مانند سگ بازی و آوردن آن به خانه و ماشین و ... در این زمینه نیز اولیای دین، مؤمنان را راهنمایی نموده و آنها را از تشبه به كفار بر حذر داشته اند.
امام صادق(ع) فرمود: خداوند به پیامبری از پیامبرانش وحی فرمود: به مؤمنان بگو راه های دشمنان مرا نپیمایید وگرنه در زمره دشمنان من به شمار خواهید رفت.[۵]
[۱]. نهج البلاغه، کلمات قصار ۲۰۷.
[۲]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص ۲۵۲.
[۳]. تهذیب الأحكام (تحقیق خرسان)، ج۶، ص: ۱۷۲.
[۴]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص: ۱۳۰.
[۵]. من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص ۲۵۲.
*مقتبس از مقاله آقای زین العابدین نجفی
(برگرفته از مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی)