مقدمه:
بنابر تفسیر نور حجه الاسلام و المسلمین، محسن قرایتی سوره ی مبارکه ی نور، 64 آیه دارد. و در مدینه ی منوره نازل شده است. علت نامگذاری این سوره به نور، آیه ی 35 این سوره است که خداوند متعال در این آیه، خود را به عنوان نور آسمان ها و زمین معرفی می کند. محتوای کلی این سوره، رعایت عفت و پاکدامنی توسط مومنان مرد و زن است. و بیانگر احکامی در این زمینه است.
تحلیل بنده از تفسیر آیات 1 تا 15 سوره ی مبارکه ی نور (توأم با الهام گیری از تفسیر نور قرائتی):
آیه اول:
خداوند متعال در این آیه، مشخص نموده که محتوای این سوره، احکام الهی است ، و با عمل به این احکام، رستگار می شویم.
آیه دوم:
خداوند متعال در این آیه، مجازات زناکاران (مرد و زن) را، به شرطی که جرم آنها ثابت شده باشد، 100 تازیانه - شلاق در ملاء عام و انظار عمومی بیان می کند.
آیه سوم:
زن و مرد زناکار، فقط می تواند به همسری مرد و زن زناکار یا مشرک درآید. و ازدواج زناکاران با مومنان پاک، ممنوع است.
آیه چهارم:
مجازات دنیوی تهمت زناکار بودن، به زنان پاکدامن، 80 ضربه شلاق است.
آیه پنجم:
تهمت زننده برای رهایی از عذاب الهی باید هم توبه به درگاه الهی کند و هم رضایت آن زن، را کسب کند و جبرانتهمتی که با او زده است، را کند.
آیات ششم تا دهم: (موقوف المعانی هستند.)
مردانی که نسبت زناکاری به همسر خود می دهند، و شاهدی ندارند، تنها زمانی می توانند ادعای خود را ثابت کنند ، تا حکم الهی درمورد آنها اجرا شود که: خودشان و همسرشان 4 بار به خدا قسم بخورند که سخن راست را می گویند. و 1 بار بگویند: لعنت خدا بر کسی که قسم دروغ بگوید. و اگر زن، به دروغ 4 بار قسم خورد که زنا نکرده است، بلکه همسرش به او نسبت دروغ داده است، مستحق خشم خدا می گردد. اگرچه که مجازات دنیوی - سنگساری در ملاء عام - از او سلب می گردد. و اگر فضل و رحمت و توبه پذیری خدا نبود، نظام خانوادگی مختل می شد و رسوا می شد.
آیه یازدهم:
به تعبیر برخی از مفسران، این آیه درمورد تهمت زناکاری است که به یکی از زنان پیامبر به نام عایشه در جنگ بنی مصطلق زده شد. که اگرچه به ظاهر آبروریزی شد، اما در نهایت، به نفع او تمام شد. زیرا معلوم گردید که گروهی از دشمنان پیامبر با نقشه ی قبلی، شایعه پراکنی کرده بودند و منافقان رسوا شدند.
آیه دوازدهم تا پانزدهم: (این آیات موقوف المعانی هستند.)
این آیات، مردم را به پرهیز از باور کردن هر حرف ناروایی دعوت می کند و می گوید مومن باید در وهله ی اول ، گمان نیک برد. مگر این که 4 عادل شاهد گواهی دهند. و خداوند متعال در این آیات، مسلمانان را به خاطر بدگمانی به همسر پیامبر (ص) و آسیب پذیری آنها در برابر شایعات، توبیخ می کند. و می فرماید: اگر رحمت خدا درمورد آنها نبود، سخت عذاب می شدند. زیرا این تهمت و زبان به زبان شدن آنها بین مردم، نزد خدا از گناهان بزرگ است.