به لحاظ تاریخی شب یلدا یا همان شب چلّه یکی از قدیمی ترین جشنهای ایرانی است. ویژگی این شب، طولانی بودن آن است. به عبارت بهتر، طولانی ترین شب سال رو شب یلدا می گن.
در واقع در این جشن، سپری شدن طولانی ترین شب سال و پس از آن بلندتر شدن طول روزها در نیمکرهٔ شمالی، که همچنین مصادف با انقلاب زمستانی نیز است، گرامی داشته میشود و در ایران عموما جشنهای خانوادگی گرفته میشود و در عموم جامعه رفتار شادی دیده میشود.
به گفته ویکی پدیا:
یلدا به زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) گفته میشود. خانوادههای ایرانی در شب یلدا، معمولاً شامی فاخر و همچنین انواع میوهها و رایجتر از همه هندوانه و انار را مهیا و دور هم سرو میکنند. پس از سرو تنقلات، شاهنامهخوانی، قصهگویی بزرگان خانواده برای دیگر اعضای فامیل و همچنین فالگیری با دیوان حافظ رایج است.
چگونه شب یلدا به وجود آمده است؟
«شب یلدا» یا «شب چلّه» به شکلی یکی از شبهای مقدس در ایران باستان پنداشته شده و از سال ۵۰۲ قبل از میلاد (در زمان داریوش یکم) به تقویم رسمی ایرانیان باستان افزوده شده است.
مردم زمان های گذشته، که شغل کشاورزی، بنیان زندگی آنان را تشکیل می داد و در طول یک سال، با طی شدن روزها، فصل ها و تضادهای طبیعی خوی داشتند، طبق تجربه و گذر زمان، توانستند کارها و فعالیت های خود را با گردش خورشید و تغییر فصول و کوتاهی/بلندی روز و شب و جهت و حرکت و قرار ستارگان تنظیم کنند. آنان میدیدند که در برخی از ایام و فصول، روزها بلند میشود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر میتوانستند استفاده کنند. این اعتقاد به وجود آمد که نور، روشنایی و همچنین تابش خورشید، نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و تضادند.
خوردنی های رایج در شب یلدا
بعضی از تنقلات شب یلدا در تمامی شهرهای کشور به صورت مشترک استفاده میشود؛ اما برخی تنقلات به صورت اختصاصی و ویژه، مبتنی بر جغرافیای منطقه مورد توجه مردم آن خطه قرار گرفته است. مثلا همان طور که در شمال ایران ماهی بزرگ از ملزومات سفره یلداست، در آذربایجان هم تزئین هندوانه با شال قرمز مهم شمرده میشود.
- در گیلان
آنان معتقدند که در این شب چله (یلدا) باید 40 نوع خوراکی بخورن. خوراکیهای همچون کدو پخته، حلوا، فندق، پسته، نقل، برنج برشته، خورشت تره، نخود برشته، شیرینی، هندوانه، پرتقال، لیمو، گلابی محلی، انار، خربزه و ... .
- در اردبیل
آنان معتقدند که جوانها با حبوبات کوبیده قووت درست میکنن، از آن میخورن و میخوابن و برای تعبیر خواب پیش بزرگترها میرون.
- در خراسان
مردمان خراسان هم به خاطر وجود گیاه چوبک از ریشه این گیاه مایعی درست میکنن که کف میکند و آن را که با شیره انگور و گردو تزئین کردهاند، برای مهمانها میآورن. جوانترها برای شادی این کف را به سر و صورت همدیگر میمالن. جالبه واقعا :-)
- در خوی
همچنین در خوی نیز به مهمانان پشمک که شبیه برف است، هدیه میدن و می خورن.
- در شیراز
همچنین در شیراز، مردم انار پلو میخورن.
- در استان مرکزی
در استان مرکزی هم برای غذای شب یلدا گوسفندی را قربانی میکنن و با دل و جگر آن جزلاق (جغول بقول) میپزن.
- در رودبار
اونجا الموت پولک ماهی رو در ظرفی میریزن. آنان معتقدند که اگه تعداد پولکهای ماهی زوج بود سالی پر از بارندگی و برکت در انتظار است و در طول سال میگویند:
جفت آوردیم، انشاءالله همیشه جفت بیاریم.
- در تهران
در تهران قدیم هم مثل الموت و شمال کشور که با هندوانه فال میگیرن، فال گرفتن با خوراکیها مرسوم بود. گردو را میشکستند، اگر پوک بود، آینده بدی را نشون میداد.