فال در اسلام و تفاوت آن با استخاره
https://lamtakam.com/qanda/283/فال-در-اسلام-و-تفاوت-آن-با-استخاره 1آیا فال زدن از نظر اسلام صحت دارد؟ اسلام چه فال هایی را قبول دارد؟ فال حافظ، فال درخت، فال قهوه و ... . تفاوت فال با استخاره چیست؟
آیا فال زدن از نظر اسلام صحت دارد؟ اسلام چه فال هایی را قبول دارد؟ فال حافظ، فال درخت، فال قهوه و ... . تفاوت فال با استخاره چیست؟
خداوند متعال در قرآن کریم موضوعی با عنوان "فال" مطرح نکرده است. اما در روایات پیرامون "فال" احادیث معتبری به چشم می خورد.
"فال" در روایات وارده به معنای "القاء امر مثبت و شگون است و نه به معنای پیشگویی از آینده."
از این رو در سخنان معصومان ع ، اعتقاد به فال نیک سفارش شده است. که اگر خرافات بود، هرگز بدان سفارش نمی کردند. اسلام به فال نیک زدن، سفارش می کند تا انرژی مثبت کاینات برای تحقق آن امر نیک جمع گردد. و به موازات آن، از فال بد زدن، نهی می کند.
پیامبر اکرم ص در مکارم الاخلاق ، ص ۳۵۰ فرمودند: تفال نیک را دوست دارم و فال بد بیزارم. و امام علی ع در حکمت ۴۰۰ نهج البلاغه فرمودند:فال نیک زدن حق است.
البته باید توجه داشت که عاقبت همه ی امور انسان (شکست یا پیروزی) به دست خداوند است. و از انسان جز حرکتی و تلاشی و توکلی کاری برنمی آید. لکن، وقتی پیشوایان دین انسان را به تفأل نیک زدن، دعوت می کنند، به این معنا است که به پیروز شدن امید ببندیم و چون خدا انسان امیدوار را دوست دارد و دست رد به سینه اش نمی زند، پس پیروزی را برایش رقم می زند.
امروزه فال گیری های مختلفی در جامعه ظهور یافته است: فال تاروت، فال ددرخت، فال قهوه، فال درصد عشق، فال عطسه و... بنابر نظر مراجع تقلید ، هر فالی که پیشگویی از آینده کند، حرام است.
اما از روزگاران کهن فال حافظ رواج داشته است. شاید بدان جهت باشد که فال حافظ برگرفته از کلام قرآن است. و حاوی مضامین متعددی می باشد.
برخی نیز مستقیما بع قرآن تفال می زنند. که البته این کار با استخاره فرق دارد؛
استخاره را زمانی می گیرند که انسان پس از تفکر و تحقیق و تلاش و توکل و مشورت کافی باز هم بر سر دو راهی باقی بماند. پس با مراجعه به علما در زمان مناسب از خدا طلب خیر می کند.و راه مستقیم را می یابد. و در روایات هم به آن سفارش شده است.
اما انسان موقعی تفال به قرآن می زند که طلب بشارتی از وقایع آینده یا امر پیش رویش باشد. پس نیت می کند و قرآن را باز می کند. و آن را با خواسته ی خود تطبیق می دهد.و این امر بنابر روایات صحیح است.
در مجموع تفال به قرآن یا حافظ یا مثنوی یا هر فال دیگری زمانی سندیت دینی دارد که:
۱. به آن فال با نیت پیشگویی از وقایع آینده نگاه نکنیم.
۲. فال بد به هیچ عنوان معتبر نیست.
۳. تفال به هریک از فال ها از جهت فال نیک زدن باشد. پس به اعتبار فال نیک، خوب است. پیامبر ص فرمودند: تفالوا بالخیر تجدوه: فال نیک بزنید تا نیکشان پیشتان آید. (حافظه نامه ی بهاالدین خرم شاهی، صص ۳۳۳۲_۳۷۵)