پاسخ سوال اول:
باتوجه به دعایی که در ماه مبارک رمضان وارد است، و در آن دعا، از واژه ی (کُلّ: همه) ، برای هر دعا، استفاده شده؛ « اللهم اشبع کُلَّ جائع و ... : خدایا همه ی گرسنگان را سیر کن و ...»، می یابیم که ما می توانیم برای همه ی انسانها، فارغ از دین و آیینشان دعا و طلب خیر و هدایت و منفعت، در دنیا و آخرت کنیم.
اما با توجهبه آیه ی 113 سوره ی توبه، که خداوند متعال می فرماید: « ما کانَ للنبیّ و الّذین آمنوا اَن یستغفروا للمُشرکینَ و لَو کانوا اُولی قُربی مِن بعد ما تبیَّنَ لهم اَنَّهم اصحاب الجحیم: برای پیامبر و مومنان شایسته نبود که برای مشرکان از خدا طلب آمرزش کنند، هرچند از نزدیکان باشند.آن هم پس از آنکه بر آنها روشن شد که این گروه، اهل دوزخ هستند.» ، اجازه نداریم برای کافر و مشرک، طلب توبه کنیم. زیرا استغفار کردن و دعای غفران در حق اینان، حرام است.
پاسخ سوال دوم:
انجام هر کارِ خیری به نیت رفتگان، از تمام پیامبران و معصومان گرفته تا سایر اموات (خصوصا والدین)، امری پسندیده است. و چون لازمه ی ایمان به محمد خاتم (ص) ، ایمان به پیامبران پیش از اوست، پس می توانیم به آنها نیز توسل کنیم. چنان که زیارت قبورِ سایر پیامبران، مثل حضرت موسی، عیسی، داوود و ... امری مرسوم است. و توسل به آنها، مورد تایید اسلام می باشد.
همچنین بنابر دعای سوم صحیفه ی سجادیه، که امام سجاد (ع) ، برای فرشتگانِ مقربِ الهی (عزراییل و میکائیل و ...) دعا می کردند، و از آنها استمداد می جستند، می یابیم که: می توان به نیت این فرشتگان، هم کارِ خیر کنیم و هم به آنها متوسل گردیم.
البته قابل ذکر است که: مقام فرشتگان و ملائک، با انجام کار نیک به نیت آنها، بالاتر نمی رود. ولی مقام انسان ها، حتی حضرت محمد (ص) که گُل سرسبد هستی است، با فرستادن صلوات بر او، یا با انجام هر کار خیر به نیتش، بالاتر می رود.
اما درمورد توسل به اجنه، باید بدانیم که جنیان گاهی موجب آزار انسان ها می گردند. و اگر به آنها اجازه ی ورود به زندگی خود را دهیم، بیرون راندنشان مشکل است. اگرچه که ممکن است، جنها ابتدا به انسان کمک کنند، اما بعدا او را تسخیر خود می کنند و برای او اذیتی می آورند. در حقیقت، آنها بر انسان ها مسلط می گردند. مگر این که انسان، از مقام والای معنوی برخوردار باشد که خود، بر جنیان مستولی گردد.
مثلا آیت الله العظمی بهجت، طبق بیانات خویش، با رئیس جنهای خوب، به نام زعفر، ارتباط داشته و از او استمداد گرفته است.
در مجموع: بنابر آیه 258 سوره ی بقره، که خداوند متعال می فرماید: «آمَن الرسولُ بِما اُنزل الیه مِن ربّه و المومنونَ کُلٌّ آمن بِاللهِ و ملائکته و کُتُبه و رُسُله: این رسول، به آنچه خدا بر او نازل کرده، ایمان آورده و مومنان نیز همگی به خدا و فرشتگان خدا و کتب و پیامبران خدا ایمان آوردند.»، ایمان به ملائک جزو اصول دین است و در ادعیه نیز، بر ملائک سلام و درود فرستاده می شود.