بررسی طرح «صیانت از فضای مجازی»
https://lamtakam.com/qanda/3651/بررسی-طرح-صیانت-از-فضای-مجازی 2مدتیه که همه ی ما در رسانه های مختلف داریم به اشکال مختلف راجع به «صیانت از فضای مجازی» می شنویم.
بعضی ها با عباراتی مثل کره شمالی یا فرار نخبگان شروع کردن به بیان و تحلیل این طرح، بعضی ها هم میگن این طرح اون چیزی نیست که برداشت شده و قرار نیست اتفاق خاصی بیوفته، و بعضی ها هم میگن این طرح اساسش چیز درسته و از همون اول باید انجام می شد.
من شخصا یک مطالعه کلی داشتم راجع به این طرح و تبصره هاش و به رغم وجود ابهاماتی توی طرح نامه ارسالی برای کمیسیون مشترک مجلس، تا حدی میشه مضمون اصلی طرح رو متوجه شد. توی یک جمله هدف اینه که:
دولت جمهوری اسلامی بتونه به اطلاعات موجود در فضای مجازی دسترسی و روی محتوای مرتبط با کشور ایران کنترل داشته باشه.
خب این اتفاق خوبیه. ولی در صورتی که پلتفرم های بزرگی مثل گوگل و اینستاگرام (که بیش از 5 درصد از ترافیک کلی اینترنت رو شامل میشن) بیان توی ایران دفتر بزنن و پل ارتباطی با ایران ایجاد بکنن؛ که حقیقتا بعید به نظر میرسه. حالا اینکه ما بیایم بگیم در صورتی که ما 4 ماه فرصت میدیم که بیان دفتر بزنن و اگه نیان کلا تحریمشون میکنیم، موضوعیه که دوست دارم بیشتر راجع بهش بدونم. آیا این کار تحریم کردن اون هاست یا تحریم کردن خودمون؟
هر کاری یک سری مزایا و معایب داره؛ اره اگه ایران هم به دیتای منتشر شده در اینستاگرام دسترسی داشته باشه خوبه، چرا که در صورت وایرال شدن یک ویدیوی توهین آمیز یا محتوایی که آبروی کسی رو در خطر میندازه، میتونه توسط پلیس فتای ایران جلوگیری بشه ازش و سیستم کنترل شده تر پیش میره. ولی خب اگه زیر بارش نرفتن چی؟ با توجه به تحریم های فعلی بعضی از سرویس های گوگل برای ایران، به وضوح میشه متصور شد که گوگل به هیچ عنوان با ایران همکاری نمیکنه و با این طرح سازگار نخواهد بود. پس چرا ما باید خودمون رو محروم کنیم از سرویس هایی که در حال حاضر به رایگان داریم ازشون استفاده میکنیم؟
تصور بفرمایید که برای ارسال یک ایمیل ساده نتونیم از گوگل استفاده کنیم. یا برای جستجوی مطلب یا موضوعی نتونیم از قوی ترین موتور جستجو - گوکل - استفاده کنیم. خب چه آورده ای برای ما داره واقعا؟
من دیدم اینفلوئنسر ها و صاحب نظران مختلف جامعه هم کامنت هایی رو به صورت مستقیم و غیر مستقیم (زبان کنایه یا طنز آمیز) مطرح کردن. مثلا ویدیویی که آقای رشید پور از خودش منتشر کرد، یا کلیپ طنزی که آقای علی صبوری ساخته، یا نامه ای که رضا رویگری به آقای قالیباف زدن و راجع به وضعیت طرح پرسیدن و .. همه و همه بیانگر این هستن که کلی حرف نگفته وجود داره بین مردم و چقدر خوب میشد که به صورت علنی و با یک پرسش نامه عمومی این طرح ارزیابی میشد قبل از تصویب.
الان سوال بنده مشخصا این هست که کسی راجع به مدل دقیق طرح اطلاعاتی داره؟ یعنی چه مدت دوره انتظار داره اجرای نهایی این طرح و دقیقا به چه مدل پیاده سازی میشه؟ آیا قرار هست اجرای نهایی این طرح منوط به رسیدن به یک زیرساخت جایگزین داخلی باشه یا بدون این شرط طرح اجرایی میشه؟ و آیا قرار هست با تصویب این طرح و فرض عدم همکاری پلتفرم های خارجی، با چه چیزی مواجه بشیم؟ فیلتر شدنشون؟ عدم دسترسی توسط پنهای باند محدودی که براش ایجاد میشه؟ یا ..؟ دارم سعی میکنم متوجه بشم که آیا راهی برای دورزدنش وجود خواهد داشت؟
بنده شخصا به صورت کامل طرح نامه رو مطالعه نکردم، ولی از نظر فنی که حوزه کاری بنده هست، یک جایی خوندم که نوشته شده بود بعد از انجام این طرح، در صورتی که کسی از پراکسی استفاده کنه، پیگیری قانونی خواهد داشت. این جمله یعنی احتمالا میخوان اون پلتفرم رو فیلتر کنن و اگر اینطوری باشه، بله قابلیت دورزدنشون هست. ــ سعید مرادی در 3 سال قبل |