جستجو در بخش : سوال جواب منابع اسلامی لغت نامه ها قوانین و مصوبات نقل قل ها
×

فرم ورود

ورود با گوگل ورود با گوگل ورود با تلگرام ورود با تلگرام
رمز عبور را فراموش کرده ام عضو نیستم، می خواهم عضو شوم
×

×

آدرس بخش انتخاب شده


جهت کپی کردن میتوانید از دکمه های Ctrl + C استفاده کنید
رویداد ها - امتیازات
در حال بارگذاری
×

رویداد ها - امتیازات

برای بررسی عملکرد فعالیت و امتیازات خود باید در وب سایت وارد باشید. در صورت عضویت از بخش بالای صفحه وارد شوید، در غیر این صورت از دکمه پایین، مستقیم به صفحه ثبت نام وارد شوید.

×
×
لطفا در ایجاد سرویس های جدید لام تا کام همراه ما باشید. شرکت در نظرسنجی
×

دلیل درخواست بستن پست

کلیه پست هایی که جنبه تبلیغاتی داشته، محتوای اسپم و بی مفهوم در این دسته قرار میگیرند. همچنین پست هایی که به منظور گرفتن بک لینک درج می شوند شامل این مورد هستند.
حاوی مفاهیم غیر اخلاقی، سیاسی و یا توهین آمیز. کلیه پست هایی که از نظر محتوایی نیاز به بررسی و یا حذف شدن دارند در این دسته قرار می گیرند.
محتوایی با عدم جزئیات کافی و مورد نیاز. کلیه پست هایی که منظور نویسنده به وضوح مشخص نیست و نیازمند توضیحات و جزئیات بیشتر می باشند در این دسته قرار می گیرند.
محتوایی بی ربط با موضوعیت سرفصل کلی. کلیه پست هایی که از منظر مفهوم و مضمون ارتباطی با عنوان اصلی سوال ندارند در این دسته قرار می گیرند.
محتوایی دلخواه و بر پایه سلیقه. کلیه پست هایی که یک پاسخ مشخص ندارند و متوانند چندین پاسخ متفاوت و صحیح داشته باشند که کاملا مبتنی بر نظر شخصی افراد هستند در این دسته قرار می گیرند.
محتوایی در حوزه خیلی وسیع. کلیه پست هایی که از نظر محتوایی در یک حوزه ی وسیعی قرار دارند و مشخصا به یک موضوع خاصی اشاره ندارند که پاسخدهی به آن ها مستلزم تشریح مفاهیمی کلی می باشند در این دسته قرار می گیرند.
قبلا در لام تا کام مطرح شده. پست هایی که دقیقا با همین محتوا و مضمون قبلا در وب سایت لام تا کام درج شده اند، با ذکر آدرس منبع تکراری با پست حال حاضر شامل این دسته هستند. تکراری است با:
به سایر دلایل، نیازمند به بررسی توسط مدیر. به هر دلیل غیری که پست را نیازمند بررسی توسط مدیر کرده، با ذکر دلیل، در این دسته قرار میگیرد.
ارسال رای بستن

«واجب الوجود» یعنی چه؟


2
0
4253

سلام. من مشغول به مطالعه یک متن مرتبط با فلسفه بودم و چندین بار با واژه «واجب الوجود» مواجه شدم که به عنوان یکی از دلایل وجود خداوند مطرح شده بودند. همچنین مشابه آن واژه، با واژگانی مثل «ممکن الوجود» و «ممتنع الوجود» نیز برخورد داشتم که متاسفانه معنی و مفهوم دقیق و درست آنها را نمی دانم. به عنوان مثال در این جمله:

در واقع برهان‌هایی که برای اثبات وجود خدا اقامه شده‌اند اعم از برهان‌های اثبات وجود واجب الوجود بوده و ...

امکانش هست بفرمایید واجب الوجود به چه معناست؟ یعنی وجود فلان چیز واجب هستش؟ درست متوجه نمیشم. و فکر می کنم اگه معنی این رو بدونم، دیگه خودم می تونم مفاهیم ممکن الوجود و ممتنع الوجود رو هم متوجه بشم؛ اگر هم یک توضیح کوتاه بدید ممنون میشم که دقیقا این مفاهیم یعنی چه. با تشکر

دینی دین
سوال شده در ناشناس
Wow!!! امتیاز

1
من در مورد «ممتنع الوجود» چیزی نشنیدم و نمی دونم ولی در مورد «واجب الوجود» و «ممکن الوجود» پاسخی براتون نوشتم. امیدوارم که بدردتون بخوره. ــ مریم نادري در 6 سال قبل

@هانيه.نادري بله مطالعه کردم. متشکرم ــ ناشناس در 6 سال قبل

500 کاراکتر باقی مانده

2 جواب

2

واجب الوجود بدان معناست که بتوان گفت بودن فلان موجود واجب است. در کتاب فلسفه اسلامی به این شکل بیان شده است:

از نظر منطق، در هر قضیه ای رابطه میان محمول و موضوع یا واجب است مثل «عدد چهار زوج است» یا ممتنع (محال) است مثل «عدد چهار فرد است» یا ممکن است «عدد طبیعی مفروض n زوج است». اما در فلسفه محمول، «وجود دارد» است لذا ارتباط هر موضوعی با این محمولِ «وجود داشتن» بررسی می‌شود.

در واقع «واجب الوجود» یکی از نام های خداوند متعال است در بین مسلمانان. و در اینجا به معنی

موجودیست که بدون نیاز به دیگران وجود دارد.

یعنی وجود خداوند متعال نیازمند وجود (موجود بودن) چیز دیگری نیست. نقطه مقابل واجب الوجود، «ممکن الوجود» است که دقیقا معنی بر‌عکس آن را میدهد؛

موجودیست که وجود آن نیازمند (وابسته) به وجود چیز دیگریست.

که در دین اسلام کلیه انسان ها و موجودات ممکن الوجود محسوب می‌شوند. چرا که مسلمانان معتقدند تنها خداوند واجب الوجود است و اوست که دیگر چیزها را خلق کرده است. پس دیگر چیزها ویژگی ممکن الوجود خواهند داشت. همچنین بر اساس برهان «امکان و وجوب»، هر موجودی از نظر عقلی یا ممکن الوجود است یا واجب الوجود و غیر از این دو حالت، قابل فرض نیست.

ویژگی‌های اصلی واجب الوجود چیست؟

- نداشتن ماهیت: هر موجودی که ماهیت داشته باشد ممکن الوجود است؛ پس هر چیزی که ممکن الوجود نیست ماهیت هم ندارد؛ پس واجب الوجود ماهیت ندارد.

- بساطت: واجب الوجود مرکب نیست و هیچ‌گونه جزء خارجی و ذهنی ندارد. در واقع واجب الوجود ماهیت ندارد بنابراین هیچ حدّی نمی‌پذیرد؛ پس جنس و فصل ندارد؛ بنابراین جزء ندارد.

توحید ذاتی: واجب الوجود یکتا است و هیچ شریک ندارد. همچنین واجب الوجود ماهیت ندارد؛ بنابراین جزء عدمی ندارد؛ پس عین وجود و به عبارت دیگر وجود محض است. شریک‌داشتن زمانی معنا دارد که یک شریک چیزی داشته باشد که شریک دیگر ندارد؛ چرا که اگر دو شریک در همه چیز مشترک باشند، دو موجود نیستند و یکی هستند. پس لازمه شریک‌داشتن واجب الوجود، این است که یکی از دو واجب الوجود، چیزی داشته باشد که دیگری ندارد و این با عین وجودبودن و نبود جنبه عدمی در واجب الوجود، منافات دارد.

توحید رُبوبی: تنها دلیل رشد و تکامل موجودات و به عبارت دیگر تنها تدبیردهنده هستی خداوند است. جهان هستی مجموعه‌ای به هم مرتبط و نظام‌مند است؛ یعنی میان اجزاء آن روابط عِلّی و معلولی وجود دارد؛ پس رشد و تکامل هر یک از موجودات در آن علتی دارد؛ آن علت هم خود علتی دارد تا برسد به واجب الوجود که علت همه علت‌ها است. از آنجا که علتِ علتِ هر چیزی، علت آن چیز هم هست، واجب الوجود را باید علت اصلی رشد و تکامل و تدبیرکننده همه موجودات دانست.

و در پایان مطالعه مقالات منظور از واجب بودن، در واجب الوجود (خدا) چیست؟ و چرا واجب الوجود نامتناهی است؟ را نیز برای شما پیشنهاد می کنم.


منابع:

طباطبایی، نهایة الحکمه، ۱۳۸۶ش، ج۴، ص۱۱۶۵.
طباطبایی، نهایة الحکمه، ۱۳۸۶ش، ج۴، ۱۰۷۳-۱۰۷۵.
طباطبایی، نهایة الحکمه، ۱۳۸۶ش، ج۴، ص۱۰۸۵.
طباطبایی، نهایة الحکمه، ۱۳۸۶ش، ج۴، ص۱۰۹۱-۱۰۹۴.
طباطبایی، نهایة الحکمه، ۱۳۸۶ش، ج۴، ص۱۱۰۸، ۱۱۰۹.

جواب داده شده در مریم نادري
656 امتیاز

500 کاراکتر باقی مانده


2

علیک السلام.

?13 دلیل علمی_فلسفی بر واجب الوجود نبودن ماده و انرژی (به نحو اختصار)

1⃣ واجب الوجود صورتهای مختلف ندارد و واحد است. "انرژی" صورتی از "ماده" هست ، به عبارت دیگر ماده صورت فشرده انرژی هست. این دو قابلیت تبدیل به یکدیگر را دارند ، پس وقتی "ماده" واجب الوجود نباشد ، همان حکم بر "انرژی" هم بار میشود و چون دو تا شدند دیگر واحد نیستند پس واجب نیستند.

2⃣ واجب الوجود اجزای ترکیبی ندارد. "انرژی" و "ماده" اجزا دارند و به اجزایشان نیازمند و وابسته اند و چیزی که نیاز و وابستگی درش راه یابد ، دیگر واجب الوجود نیست‌، بلکه ممکن الوجود است.

3⃣ واجب الوجود زایل نمیشود. قیام ماده و انرژی به اجزایشان است . چیزی که اجزای داخلی دارد ، امکان زوال اجزایش وجود دارد . میدانیم با زوال اجزا کل هم زایل میشود . زایل شدن هر جزء ماده و انرژی مساوی با زوال کل است و چیزی که زوال پذیرد دیگر واجب الوجود نیست.

4⃣ واجب الوجود علت العلل هست و خود علت ندارد. انرژی منبع تولید دارد : چون همواره حاصل یک فرآیند فیزیکی یا شیمیایی است . چیزی که منبع تولید داشته باشد یعنی معلول است و دیگر واجب الوجود نیست. مثلا انرژی برق حاصل از انرژی پتانسیل ذخیره شده پشت سد است یا انرژی گرمایی خورشید حاصل از فعل و انفعالات در خورشید است.

5⃣ واجب الوجود متبدل نمیشود . انرژی ها به هم تبدیل میشوند، چیزی که متبدل شود نمیتواند واجب الوجود باشد بلکه ممکن الوجود است. مثال : تبدیل انرژی پتانسیل به انرژی حرکتی در فنر فشرده و رها شده.

6⃣ واجب الوجود متغیر نمیشود. انرژی به ماده و همچنین ماده به انرژی تبدیل میشود ، چیزی که متغیر میشود نمیتواند واجب الوجود باشد. مثال : فرآیندهای جوش هسته ای و شکاف هسته ای - تولد و واپاشی یک زوج ماده_پادماده.

7⃣ واجب الوجود ، متحول و متکامل نمیشود و ازلا کامل و مطلق است. ماده ، تحول و تکامل پیدا می کند. چیزی که تحول و تکامل پیدا می کند محال است واجب الوجود باشد بلکه ممکن الوجود است.

8⃣ واجب الوجود نامحدود است و حد وجودی ندارد. ماده و انرژی کمیت دارند و قابل اندازه گیری هستند. چیزی که قابل اندازه گیری باشد ، یعنی حد وجود دارد. و چیزی که حد داشته باشد دیگر واجب الوجود نیست، بلکه ممکن الوجود است.

9⃣ واجب الوجود ، معلول و حادث نمی باشد. ماده ، انرژی ، مفضا و زمان محصول بیگ بنگ هستند و حادث می باشند. پس خود ماده و انرژی هم زاییده شده اند. چیزی که زاییده شده ، علت میخواهد پس واجب الوجود نیستند بلکه ممکن الوجود هستند.

? واجب الوجود سابقه عدم ندارد و ازلی است. فیزیک مدرن میگوید : انرژی قبل از بیگ بنگ وجود نداشته است؛ چون پایستگی انرژی محتاج #فضا و #زمان است و چون فضا و زمان قبل از بیگ بنگ وجود نداشته اند، پس انرژی قبل از بیگ بنگ نبوده و ازلی نیست. چیزی که ازلی نباشد واجب الوجود نیست، بلکه ممکن الوجود است.

1⃣1⃣ واجب الوجود ، به هیچ شرطی مشروط و به هیچ چیزی وابسته نیست. پایستگی جرم - انرژی صرفا در سیستم ایزوله صادق است ( مشروط به شرط است) مثال : چایی را در فلاسک می ریزیم در فلاسک را محکم میبندیم و تبادل ماده و انرژی را با خارج قطع میکنیم یعنی نه اجازه میدهیم مقادیر چایی کم بشود و نه حرارتش. مشاهده میشود که حرارت و مقدار چایی در این فلاسک پایسته و بدون تغییر می ماند. ولی این ربطی به این ندارد که چایی از ازل در این فلاسک بوده باشد ؛ بلکه یک شخصی ابتدا چایی را در فلاسک ریخته و سپس شرایط پایستگی را برایش حاکم کرده است. پس چندین شرط در تحقق این امر دخیل شد : 1- وجود چایی 2- وجود فلاسک 3- وجود شخصی که چایی را در فلاسک بریزد و شرایط را حاکم کند ( انسان ) 4- بستن تبادل ماده با خارج 5- بستن تبادل انرژی با خارج

پس تحقق پایستگی انرژی دست کم مشروط به پنج شرط شد که بر آن مقدم اند و تحقق پایستگی بدانها وابسته است. نتیجه ؛ چیزی که مشروط و وابسته باشد واجب الوجود نیست بلکه ممکن الوجود است.

2⃣1⃣ واجب الوجود وجود مقتضی ذاتش است ، ابدی است و زوال نمی پذیرد. قانون دوم ترمودینامیک بیان میدارد : جهان روزی به تعادل ترمودینامیکی خود می رسد ، در این حالت دیگر نه تبادلی صورت می گیرد و نه انرژی قابل مصرف باقی خواهد ماند. به این حالت فیزیکدانان ، مرگ حرارتی می گویند. و اکثر فیزیکدانان بر این باورند که در نهایت همه چیز خواهد مُرد. چیزی که بمیرد و زایل شود ، وجودش از خودش نبوده است ؛ پس واجب الوجود نیست بلکه ممکن الوجود است.

3⃣1⃣ واجب الوجود ، متحرک ( دارای حرکت ) نیست. ماده ، متحرک و دارای حرکت است. چیزی که دارای حرکت است ، نیاز به محرِّک (حرکت دهنده ) دارد. و چیزی که نیازمند شد دیگر واجب الوجود نیست.

جواب داده شده در Gomnam
146 امتیاز


متشکرم ــ ناشناس در 6 سال قبل

500 کاراکتر باقی مانده


جواب شما
     
.....
×

×

جعبه لام تا کام


لام تا کام نسخه صفحه کلید نیز راه اندازی شده است. شما با استفاده از کلیدهای موجود بر روی صفحه کلید دستگاهتان می توانید با وب سایت ارتباط برقرار کنید.
لیست کلید های میانبر

تبلیغات توضیحی


عرشیان از کجا شروع کنم ؟
تغییر و تحول با استاد سید محمد عرشیانفر

تبلیغات تصویری


کپی